Kunst-gruppen

Kunstgruppen mødes til udstillinger m.v. udvalgt og organiseret af gruppens tovholder – meget gerne på basis af forslag fra medlemmerne.

Vi organiserer samkørsel i privatbiler fra sognegården (gerne et lille bidrag til chaufføren) for de, der er interesseret. Derfor er det vigtigt at give besked ved tilmending, om du kan køre & have nogen med.

Gruppen er åben for nye medlemmer. Er du interesseret? Kontakt tovholderen.

 

Kommende arrangementer:

Tur til Louisiana onsdag den 9.april kl. 12.30 fra Sognegården i Vejby

 Tur til Frederiksborg Museum tirsdag den 13. maj  kl.12.30 fra Sognegården i Vejby.

 Tur til CORNER udstillingen i Herlev torsdag den 12.juni kl 12.30 fra Sognegården i Vejby

 

I kan læse mere om udstillingerne nedenfor.

Giv besked snarest til mig, om du vil deltage, samt om du vil mødes med os ved Sognegården eller tager direkte til museet på egen hånd . Vi arrangerer samkørsel fra Sognegården. Hvis du mødes med os i Vejby, bedes du give mig besked, om du kan tilbyde plads til en eller flere i din bil, eller om du har behov for en plads i en bil. Jeg har plads til op til fire, og det vil være de fire første, der melder sig, som kommer med mig. Jeg håber, at flere vil lægge bil til.

NB når du tilmelder dig til mig, svarer jeg altid tilbage, og først da er du tilmeldt.

Bedste hilsner fra Birgith

 

Louisiana april 2025

HAVET

HAVET former sig som en stor, tematisk udstilling, hvor myter, historie og samtid smelter sammen. Og hvor kunst, kultur og videnskab mødes. Udstillingen fylder hele museets Sydfløj og består af tre overordnede temaer: 1) Havet mellem kunst og videnskab, 2) Det sublime og mytologiske hav samt 3) Det antropocæne hav.

NED I DYBET

Udstillingen åbner med en udforskning af kunst og kulturelle genstande, der ligger i krydsfeltet mellem æstetik og videnskab, f.eks. i form at Anna Atkins blåtryk af tang, Emilija Škarnulytės kunstfilm fra dybet af Den Mexicanske Golf, eller Leopold og Rudolf Blaschkas utrolige glasmodeller af hvirvelløse havdyr.

MYTER OG UDNYTTELSE

Dernæst følger temaet Det sublime og mytologiske hav om de følelser og forestillinger, der opstår i kunsten, når mennesket bliver konfronteret med det ukendte i havet. Fra statuer af antikke guder og helte, der har ligget 2000 år på havbunden i det såkaldte Antikythera-skibsvrag, til den sublime havoverflade, som det skildres hos f.eks. Peder Balke, August Strindberg og Susan Hiller. Fra visioner om mærkelige monstre i japanske træsnit til mytologier om havmennesker, der nedstammer fra slavegjorte afrikanere, i værker af Ellen Gallagher og El Anatsui.

DET ANTROPOCÆNE HAV

I udstillingens sidste tema, Det antropocæne hav, bliver ideer og forestillinger om udforskning og fortryllelse trængt i baggrunden af menneskets udnyttelse. Her er det havet med dets mylder af container- og krydstogtsskibe på størrelse med små byer (som hele vores forbrugsorienterede økonomi er afhængig af) som det f.eks. skildres af kunstnerne Alan Sekula og Nina Beier. Og det er havet som skueplads for ødelæggelse af kulturer og miljø, som det fremstår hos bl.a. John Akomfrah med videoinstallationen Vertigo Sea fra 2015. Filmen varer knap 49 min.

Alexej Jawlensky

Maleren Alexej Jawlensky (1864-1941) var en del af de europæiske avantgarde bevægelser i starten af 1900-tallet, men fandt egentlig først sin egen kunstneriske stemme sent i livet. Udstillingen viser Jawlenskys vej frem mod dette særegene udtryk, der har form af små, mystiske meditationer af særligt ét motiv; et ansigt.

Udstillingen bliver til med generøs støtte fra Beckett Fonden og C.L. Davids Fond & Samling.

Alexej Jawlensky blev født i en officersfamilie i Rusland i 1864, og valgte i første omgang selv en militærkarriere, som han forlod til fordel for kunsten. I 1889 begyndte han at studere på kunstakademiet i Skt. Petersborg, hvor han traf maleren Marianne von Werefkin, som blev hans partner og støtte gennem mange år. Sammen flyttede parret til München, hvor Jawlensky gik på privat malerskole sammen med bl.a. Wassily Kandinsky.

Udstillingens første kapitel tager afsæt netop i Jawlenskys forbindelse til kunstscenen i München i begyndelsen af 1900-tallet. Sammen med Kandinsky, Gabriele Münter og von Werefkin slog han sig i en periode ned i Murnau i Oberbayern og udviklede her sine stærkt ekspressive landskabsmalerier.

I begyndelsen af 1909 blev han stiftende medlem af “Neue Künstlervereinigung München” og var tæt knyttet til den berømmede kunstnerbevægelse “Der Blaue Reiter”, som opstod i byen få år senere på initiativ af Wassily Kandinsky og Franz Marc. Det var også i disse år, Jawlensky i stigende grad vendte sig motivmæssigt mod portrættet, som hos ham fik et farvestærkt, stiliseret udtryk, hvor særligt store øjne står frem som en dominerende faktor.

Frederiksborg Slotsmuseum Maj 2025

Danner af Danmark

Særudstilling om Grevinde Danner som symbol på social mobilitet, kvindefrigørelse og kamp mod uretfærdighed.

Fra maj 2025 præsenterer Frederiksborg den første store udstilling om Grevinde Danner og den måde hun er blevet opfattet på gennem historien. Gennem malerier, tegninger, skulpturer breve, fotos, film og dagbøger tegner udstillingen et billede af Grevinden – ikke bare som en markant historisk skikkelse – men også som en kvinde, der gik fra at være forhadt i sin samtid til i dag at være et symbol på kampen mod social uretfærdighed, opgør mod det etablerede og forkæmper for kvinders rettigheder.

Udstillingen fokuserer på Grevinde Danner på tværs af tid, og gennem hende ser vi, hvordan det danske samfund ændres, udvikles og nye værdier kommer til. Danners historie er også Danmarks historie.

Nye øjne på det 20. og 21. århundrede

Justering af den faste samling med kunst fra det 20. og 21. århundrede.

Frederiksborg ∙ Nationalhistorisk Museum præsenterer en nyjusteret afdeling for kunst fra det 20. og 21. århundrede. Med justeringen giver den faste udstilling på 3. sal et mere dynamisk og nuanceret indblik i de nyere Danmarkshistorier. 71 værker, hvoraf størstedelen aldrig har været udstillet, er hentet på museets magasiner. Seks værker er helt nye i samlingen og erhvervet frem mod justeringen.

I alt er omkring halvdelen af de udstillede værker udskiftet for at præsentere et mere mangfoldigt billede af Danmarkshistorien. Fokus er lagt på at øge repræsentationen af kvindelige kunstnere og portrætter, hvilket har ført til en stigning fra 14% til 40% portrætterede kvinder. Blandt de udstillede værker finder man bemærkelsesværdige portrætter – fx portrættet sf Bertha Wegmann udført af Bertha Dorph, værker af P.S. Krøyer, herunder hans ikoniske selvportræt og værker som “Industriens mænd” og “Georg Brandes”.

Nytilføjelserne inkluderer to små, men kraftfulde portrætter af den danske kunstner Lili Elbe, malet af hendes partner Gerda Wegener. Lili Elbe var den første transkvinde, der gennemgik en kønskorrigerende operation. Andre nye værker tæller et selvportræt af Wilhelm Freddie fra 1960. Surrealisten Wilhelm Freddie havde stor indflydelse på ændringer i pornografilovgivningen.

Fire unikke, nyerhvervede Covidkrukker udført af Niels Pugholm reflekterer de seneste års Danmarks- og verdenshistorie. Med krukkerne har Pugholm skabt en slags moderne historiemaleri med de scener, vi alle husker, fra da pandemien ramte: Utallige pressemøder. Næsepodning. Vaccinen, da den endelig kom. Og en sengeliggende, syg pige – et motiv, der var populært i nordisk kunst omkring 1880-1900 hos bl.a. Edvard Munch og Michael Ancher.

Niels Pugholm har i mange forskellige medier og materialer undersøgt fortællingen som fænomen. Netop derfor er han i familie med de andre historiefortællere på Frederiksborg: Fra Peter Carlsen til Laurits Tuxen og Otto Bache.

Udstillingen viser også et fascinerende portræt af en udslidt, men festklædt Herman Bang, samt et levende portræt af forfatteren Henri Nathansen af Valdemar Andersen. Derudover kan besøgende opleve en række fotografier, tegninger og grafik, herunder et portræt af forfatteren Inger Christensen.

Afdelingen med kunst fra det 20. og 21. århundrede sted findes på 3. sal i Kongefløjen.

CORNERUDSTILLINGEN JUNI 2025

I 2025 bliver Cornerudstillingen igen på Gammelgaard i Herlev.

Perioden for udstillingen bliver fra den 31. maj og frem til og med den 29.juni.

Corner er Danmark næststørste kunstnersammenslutning. Og består af:

Alba S. Enström, Anita Viola Nielsen, Anne Marie Mejlholm, Anne Marie Ploug, Bente Hansen, Bianca Maria Barmen, Cathie Pilkington, Celia Paul, Christian-Schmidt Rasmussen, Claus Handgaard, Claus Ørntoft, Daniel Enkaoua, Elisa Jensen, Elisabeth Bergsøe, Finn Heiberg, Hanne Sejrbo Nielsen, Jacob Jørgensen, Jens Bohr, Jens-Peter Kellermann, Kirsten Klein, Knud Odde, Lars Heiberg, Lars Ravn, Leif Madsen, Lene Rasmussen, Linda Bjørnskov, Maja Lisa Engelhardt, Martin Askholm, MatWay, Merete Hansen, Mia Nelle Drøschler, Mogens Nørgaard, Ole Prip Hansen, Per Baagøe, Pontus Kjerrman, Tong Wang, Tove Hummel, Uffe Christoffersen, Ulrik Møller

Tovholder: Birgith Sloth
20890439
Der er ikke angivet noget sted

Kontakt os

Du er velkommen til at skrive til Blixen Klub ved at benytte den følgende formular. Når du sender formularen godkender du samtidig Blixen Klub's privatlivs-politik, som du kan finde her på websiden. Det er en forudsætning for, at vi kan registrere din henvendelse og vende tilbage til dig. Du vil høre fra os snarest muligt.